Tormay Cécile
a közéleti ember

Kelbert Krisztina: „Társadalmi anyaság” és a MANSZ karitatív-szociálistevékenysége

(Savaria, a Vas Megyei múzeumok Értesítője, Szombathely, 2012. 347-369.)

Kelbert Krisztina: „Társadalmi anyaság” és a MANSZ karitatív-szociálistevékenysége (pdf)

Fábri Anna: Hivatása írónő. A nők irodalmi szerepvállalásának indítékai és lehetőségei a múlt század eleji Magyarországon

Tormay Cécile-emlékkonferencia. A Magyar Művészeti Akadémia konferenciafüzetei 4. Szerk.: Kollarits Krisztina. MMA, Bp. 2013. 69-79.

www.mma.hu/kiadvanyok/-/content/10180/1/tormay-cecile-emlekkonferenc-2

„Nyilvánvaló, hogy az írónők már megjelenésük tényével és helyével is részesei lettek az irodalmi életet mozgató hatalmi, gazdasági- és presztízsküzdelmeknek.”


Ujvári Gábor: Kultúrfölény és neonacionalizmus. Klebelsberg Kuno és Tormay Cécile kapcsolata

Tormay Cécile-emlékkonferencia. A Magyar Művészeti Akadémia konferenciafüzetei 4. Szerk.: Kollarits Krisztina. MMA, Bp. 2013. 147-176.

www.mma.hu/kiadvanyok/-/content/10180/1/tormay-cecile-emlekkonferenc-2

„Az ellenforradalom kezdeti szakaszában Tormay, később főképp Klebelsberg játszott kulcsszerepet. Részben a korábbi énjüket is feladták, hiszen Tormay 1919-1920 körül, illetve a viszonyok normalizálódása után is rengeteget foglalkozott politikával, Klebelsberg pedig miniszterként vált vérbeli politikussá.”


Hajnal István Küzdelmek

„Csak a gazdagok adnak; a szegények megosztanak. Oly rendé a jövő, amelyben mindenki kész legyen megosztani azt, amit a szerencse képességein, igaz munkáján és teljesítményén felül juttatott neki.”

Folytatás »

Nők az ellenforradalomban

Kollarits Krisztina: „Maroknyi világosságunkból egy országon végigragyogó tüzet teremtünk.”1 Magyar asszonyok részvétele az ellenforradalomban és a Trianon elleni harcban Trianoni Szemle, 2010. december-január, 71-81.

Folytatás »